Werken in het onderwijs; wat is er mogelijk?

Werken in het onderwijs is het leukste dat er is. Je draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, iedere dag is anders, het levert veel voldoening en er is volop ruimte voor jouw creativiteit. Ben je benieuwd wat ervoor nodig is om op een basisschool te werken? Lees dan snel verder.

Ps. Ben je een leerkracht, onderwijsassistent of vakdocent en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures, schrijf je direct in als invaller of lees eerst meer over hoe Pool West werkt.

Functies op een basisschool

Op een basisschool werken niet alleen leerkrachten, maar ook onderwijsassistenten, gymdocenten, conciërges en andere specialisten. Om leerkracht of gymdocent te worden heb je minimaal een havo (of vergelijkbaar) diploma nodig. Je kan dan de pabo of (h)alo doen om jouw bevoegdheid te halen. Wil je liever in de ondersteuning werken? Dan zijn daar opleidingen vanaf mbo niveau 4 voor.

Leerkracht

Als leerkracht geef je zelfstandig les op een basisschool. Door jouw didactische en pedagogische vaardigheden bied je leerlingen een stevige basis voor de rest van hun schoolloopbaan. Er zijn verschillende hogescholen en universiteiten die een opleiding tot leraar basisonderwijs aanbieden. Standaard duurt de opleiding vier jaar, waarbij je kan kiezen tussen voltijd studeren of het combineren van werken en leren (bijvoorbeeld met invalwerk via Pool West). Na de pabo kun je je verder specialiseren tot bijvoorbeeld remedial teacher of intern begeleider.

Ben je al in het bezit van een afgeronde HBO- of WO-opleiding? Dan kan je in twee jaar jouw lesbevoegdheid halen via een verkort pabo-traject, een educatieve master of het zij-instroomtraject.

Gymdocent

Als gymdocent in het (basis) onderwijs geef jij gymles aan alle groepen op een school. Jij weet als geen ander hoe gezond en vooral léuk bewegen is. Om vakdocent bewegingsonderwijs te worden, doe je eerst de vierjarige opleiding aan de (h)alo. Deze hbo opleiding is in voltijd te volgen aan de Haagse Hogeschool.

Ondersteuning

Als onderwijsassistent heb je dagelijks veel contact met kinderen. Je ondersteunt de leerkracht in de groep of werkt zelfstandig met kleine groepjes of individuele leerlingen. De opleiding tot onderwijsassistent duurt twee tot drie jaar en volg je op mbo niveau 4. Ben je nog niet uitgeleerd? Dan kan je daarna de pabo of de tweejarige opleiding Pedagogisch Educatief Professional doen. Dit is een opleiding tussen mbo en hbo niveau in waarmee je leraarondersteuner wordt. In deze functie heb je meer verantwoordelijkheden, voer je meer taken zelfstandig uit en ben je expert op het gebied van de doorgaande ontwikkeling van het kind.

Conciërge en administratie

Op een school werken ook conciërges en administratief medewerkers die ervoor zorgen dat alles binnen de school op rolletjes loopt. Als conciërge sta je jouw collega’s regelmatig met jouw twee rechterhanden bij, maar vervul je ook een sociale functie binnen de school. Een specifieke opleiding is niet nodig, maar enige ervaring of affiniteit met klussen of facilitaire dienstverlening is erg handig.

Als administratief medewerker biedt jij administratieve en soms secretariële ondersteuning aan je collega’s en de schoolleiding. Er zijn verschillende (administratieve) mbo opleidingen waarmee je dit werk op een basisschool kan doen.

Salarissen in het basisonderwijs

Alle salarissen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs vallen onder de cao primair onderwijs. De hoogte van je salaris is afhankelijk van je functie, je takenpakket en het aantal jaar ervaring dat je hebt. Elke functie is opgedeeld in een aantal schalen en elke schaal bestaat uit een vast aantal treden. Zolang je nog niet aan het plafond van de schaal zit, ga je ieder jaar een trede omhoog. Lees meer over de salarissen in het basisonderwijs op onze salarispagina.

Het Onderwijsloket

Het Onderwijsloket is een online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Overweeg jij een carrière als leraar in het onderwijs? Of wil jij binnen het onderwijs doorgroeien of een overstap maken naar een andere sector? Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen: welke routes er voor jou mogelijk zijn, welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening kunt houden als je in het onderwijs wilt werken.

Informatie​bijeenkomsten

Heb je interesse in of wil je graag in het basisonderwijs werken, maar zoek je extra informatie of advies voor jouw persoonlijke situatie? Speciaal voor jou organiseert Pool West regelmatig de informatiebijeenkomst ‘Is werken in het onderwijs wat voor jou?’