Skip to content

Opleiding onderwijsassistent

Wil jij met kinderen werken en de leerkrachten op de basisschool ondersteunen, zodat leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen? Dan kun je de opleiding Onderwijsassistent volgen. Als onderwijsassistent begeleid jij groepjes of individuele leerlingen, signaleer je problemen en help je de leraar met administratieve taken en het samenstellen van lesmateriaal.

Kies jouw school

De opleiding tot onderwijsassistent duurt 3 of 4 jaar. Soms is het ook mogelijk om de opleiding in kortere tijd te doen. Dat hangt af van de school en van jouw eerdere opleidingen.

Wil je weten welke school het beste bij je past? Bekijk dan hieronder de MBO’s in Zuid-Holland die deze opleidingen aanbieden. Er zijn genoeg locaties en opleidingsvarianten, waardoor er voor iedereen wel een geschikte opleiding te vinden is. Dat geldt ook voor zij-instromers en herintreders.

Verder ontwikkelen

Wil je je na de opleiding tot Onderwijsassistent doorontwikkelen? Dan kun je de post-MBO tot leraarondersteuner volgen. Een leraarondersteuner heeft meer pedagogische en didactische kennis, kan zelfstandig lessen voorbereiden, verzorgt instructies aan (groepen) leerlingen en voert onderwijsleergesprekken.

Wil je liever in de kinderopvang aan de slag, dan is de opleiding Pedagogisch medewerker meer iets voor jou. Ook deze opleiding wordt aangeboden op onderstaande MBO’s.

ROC Mondriaan brouwersgracht

ROC Mondriaan
Brouwersgracht 50
2512 ER   DEN HAAG

ROC Mondriaan Europa_2

ROC Mondriaan
Europa 1
2672 ZX   NAALDWIJK

MBO Rijnland Zoetermeer_2

MBO Rijnland Zoetermeer
Van Doornenplantsoen 11
2722 ZA   ZOETERMEER

MBO Rijnland leiden II

MBO Rijnland Leiden
Betaplein 18
2321 KS   LEIDEN

Albeda

Albeda College
Rosestraat 1101
3071 AL   ROTTERDAM

Zadkine

Zadkine College
Marten Meesweg 50
3068 AV   ROTTERDAM

Vacatures

Zit je al in de opleiding tot onderwijsassistent en ben je op zoek naar een plek om stage te lopen? Of heb je de opleiding afgerond en zoek je een leuke school?