Pool West: alle vragen en antwoorden

Misschien zit je na het bekijken van onze website nog met een aantal vragen. Kijk hieronder eens of jouw vraag erbij staat. Heb je een andere vraag? Neem gewoon even contact met ons op via 085 – 0408628 of info@poolwest.nl. We beantwoorden je vragen graag!

Kom ik in dienst van Pool West als ik via Pool West werk?
Als je invalt, krijg je een aanstelling of benoeming van het bestuur waarvoor je invalt. Je valt dus onder de CAO voor het Primair Onderwijs. Als invalleerkracht ben je dus niet in dienst van Pool West. Pool West bemiddelt tussen scholen en invalleerkrachten en zorgt ervoor dat deze goed ingepland worden.

Wanneer kan ik aan het werk via Pool West?
Je kunt via Pool West aan de slag als invalleerkracht, vakleerkracht, onderwijsassistent, gymleerkracht of wanneer je in opleiding bent (LIO). Ook bemiddelt Pool West in vacatures van intern begeleider en remedial teacher. Wij voeren met iedere kandidaat een intakegesprek. Dit kan een persoonlijk intakegesprek zijn of een intakegesprek online via MS Teams. Tijdens het intakegesprek informeren wij je graag over de scholen die bij Pool West zijn aangesloten en onze werkwijze rondom invalwerk.

Wat kan ik verwachten als ik me inschrijf/aanmeld bij Pool West?
Je kunt je aanmelden via onze website, per e-mail (info@poolwest.nl) of telefonisch 085 – 0408628. We nodigen je dan uit voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek komen jouw wensen m.b.t. werk aan bod en informeren we je over onze werkwijze. Daarnaast vragen we je een dossier aan te leveren met gegevens die nodig zijn om je te laten uitbetalen. Zodra dit geregeld is, krijg je een inlognaam en wachtwoord voor het systeem waarmee wij matchen en kun je bij onze aangesloten scholen aan het werk.

Ik wil maar één dag per week invallen / voor één groep invallen / in één plaats invallen, kan ik me dan ook aanmelden bij Pool West?
Jazeker, zodra je dossier compleet is, kun je in je profiel al je voorkeuren aangeven. Zo kun je in je planning per dag aangeven of je wel of niet beschikbaar bent. Dit kun je altijd eenvoudig en zonder opgave van reden wijzigen. Ook kun je aangeven voor welke groepen je wilt invallen en kun je per bestuur of school aangeven of je wel/niet wilt invallen. Je wordt dan alleen benaderd als het invalverzoek overeenkomt met jouw beschikbaarheid, jouw gewenste groep en school. Hierbij geldt wel dat voorkeuren je mogelijke inzet kunnen beperken.

Kan ik reageren op de vacatures als ik niet sta ingeschreven bij Pool West?
Je kan altijd reageren op de vacatures zonder ingeschreven te staan bij Pool West. Het is handig je wel bij ons aan te melden, zodat wij je kunnen aanbevelen bij de scholen voor een lange vervanging.

Kan ik me ook inschrijven als onderwijsassistent?
Ook voor onderwijsassistenten hebben wij geregeld werk. Zowel voor korte als voor lange tijd.

Ik heb me ingeschreven en mijn dossier is compleet, maar ik heb nog geen inloggegevens ontvangen. Wat nu?
Het kan zijn dat de inlogcodes in je ongewenste mail terecht zijn gekomen. Kun je de inlog daar niet vinden, en heb je je drie werkdagen geleden of meer ingeschreven? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 085 – 0408628 of stuur een mail naar info@poolwest.nl

Wat wordt mijn salaris / Hoe word ik ingeschaald?
Het salaris dat je ontvangt, is afhankelijk van je inschaling. Dit doet het administratiekantoor/bestuur op basis van de salarisspecificatie die je ons hebt aangeleverd. Pool West staat buiten de inschaling en heeft hier geen inspraak in.

Hoe verloopt de uitbetaling?
De directeur van de school waar je invalt, is verantwoordelijk voor je uitbetaling en zorgt ervoor dat alle documenten die nodig zijn om je uit te betalen, tijdig bij het administratiekantoor aanwezig zijn. Sommige schoolbesturen hebben de loonadministratie in eigen beheer. Anderen hebben dit uitbesteed aan een extern kantoor.

Wanneer word ik uitbetaald?
De sluitingsdatum ligt bij de meeste salarisadministraties rond de 10e van de maand, maar varieert per bestuur. Als de invalbeurt ervoor is, wordt dezelfde maand uitbetaald. Gewerkte dagen na deze datum worden de daaropvolgende maand verwerkt. Uitbetaling vind in de meeste gevallen rond de 25e van de maand plaats.

Hoe zit het met reiskostenvergoeding?
De reiskosten worden conform CAO Primair Onderwijs vergoed. Het tijdstip waarop kan onderling verschillen. Voor sommige besturen wordt dit automatisch berekend en bij het salaris meebetaald, anderen betalen tweemaal per jaar uit of er moet eerst een formulier ingevuld worden.

Hoe krijg ik een salarisspecificatie en jaaropgaaf?
De salarisspecificatie en jaaropgaaf worden afgegeven door het administratiekantoor.

Hoelang is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) geldig en waar vraag ik een nieuwe aan?

Een VOG voor het primair onderwijs is slechts zes maanden geldig. Als invalleerkracht dien je dus elk halfjaar een nieuwe VOG aan te vragen. Pool West zet de aanvraag voor je klaar, waarna je een mail van Justis ontvangt. Volg de instructies die in de mail gegeven worden om je nieuwe VOG aan te vragen. Heb je geen mail gekregen maar wel een nieuwe VOG nodig? Neem dan contact met Pool West op via: info@poolwest.nl. Omdat Pool West de echtheid van het document moet vaststellen, dien je het origineel na ontvangst per post op te sturen naar: Gildeweg 7b, 2632 BD te Nootdorp.

De kosten van de VOG kan je bij Pool West declareren als je leerkracht, pabo student, onderwijsassistent of gymdocent bent. Stuur hiervoor een ingevuld declaratieformulier samen met het betaalbewijs naar info@poolwest.nl. Voor de portkosten hoef je geen betaalbewijs aan te leveren.

LET OP: Tijdens een vervangingsperiode kan de geldigheidsduur van je VOG verlopen, maar je kunt dan wel gewoon blijven werken. Echter op nieuwe vervangingsverzoeken dien je weer over een geldige VOG te beschikken, anders geen inzet! Vraag Pool West dus tijdig een nieuwe VOG voor je klaar te zetten.

Indien je een vaste (reguliere) aanstelling hebt, heb je geen nieuwe VOG nodig en kun je de mail van Justis negeren.

Wanneer zet je loonheffingsformulier op JA en wanneer op NEE?

 • Wil je slechts voor één bestuur/school beschikbaar zijn om in te vallen? In dit geval kun je ons een loonheffingsformulier ingevuld op JA toesturen.
  – Wil je voor meerdere besturen (=werkgevers) invallen? Ons advies is bij de loonheffing dan altijd NEE aan te kruisen. Aangezien je slechts bij één werkgever tegelijk loonheffingskorting mag toepassen, voorkom je hiermee dat je aan het einde van het jaar geld terug moet betalen.
 • LET OP: Zodra je langdurig invalwerk gaat verrichten bij een werkgever, kun je ervoor kiezen om wél loonheffingskorting toe te laten passen. Dit doe je door een nieuw formulier geheel in te vullen op JA. Stuur deze digitaal op naar het administratiekantoor van (het bestuur van) de school waar je in gaat vallen. In de app InvalPool kun je onder ‘Besturen’ de contactgegevens van de admistratiekantoren vinden.
  Vermeld in de mail hierbij:
  – Je naam en achternaam;
  – School waar de vervanging gaat plaatsvinden;
  – Op welke afwezige de vervanging gaat plaatsvinden;
  – LET OP: je bent zelf verantwoordelijk voor het wel/niet laten toepassen van je loonheffingskorting.

Wanneer word ik benaderd voor invalverzoeken?
Voor een invalverzoek kun je benaderd worden via e-mail of telefonisch door een medewerker van Pool West tussen 07.00 tot 17.15 uur. Tevens draait Pool West een bereikbaarheidsdienst op zondagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur.

Hoe kan ik invalverzoeken op mijn smartphone ontvangen?
Via een app kan je invalverzoeken op je smartphone ontvangen. De app is gratis te downloaden in de Appstore: Ga naar de Appstore en zoek op “InvalPool”. Via deze app kun je eenvoudig je beschikbaarheid wijzigen in je planning en kun je reageren op invalverzoeken. Log in met je inloggegevens van InvalPool en vul bij het kopje InvalPool poolwest in.

Wat doe ik als ik ziek ben?
Bij ziekte geef je dit zo snel mogelijk telefonisch of per e-mail door aan Pool West. Een ziektemelding voor dezelfde dag geef je vóór 7.30 uur door. Ook wanneer je weer hersteld bent, geef je dit aan ons door. Nadat je Pool West hebt gebeld, bel je in overleg met Pool West rechtstreeks met de school conform hun afspraken. Dit geldt natuurlijk alleen als je op die dag ook voor een vervanging staat ingepland.