Skip to content

Werken in het onderwijs

Wil jij ook werken in de leukste sector ter wereld? Ga het onderwijs in! Dat kan natuurlijk als leerkracht of onderwijsassistent, maar er zijn nog vele andere opties.

Opleiding tot leerkracht of onderwijsassistent

Er zijn meerdere hogescholen en MBO’s die een opleiding tot leraar basisonderwijs of onderwijsassistent aanbieden. Met verschillende opleidingsvarianten en locaties is er voor iedereen een geschikte opleiding te vinden. 

Zij-instromen

Ben jij in het bezit van een afgeronde HBO- of WO-opleiding? Dan bied het zij-instroomtraject je de mogelijkheid om via een geschiktheidsassessment en een verkort scholingstraject een bevoegdheid te krijgen als leraar in het (speciaal) basisonderwijs.

Herintreden

Heb je een pabo-diploma, maar is het al een tijd geleden dat je voor de klas hebt gestaan? Dan kan je via Pool West aan de slag als herintreder in het basisonderwijs. Pool West heeft samen met aangesloten scholen een speciaal leer/werktraject opgezet om herintreders weer goed toegerust voor de klas te krijgen.

Pabo kiezen

Twijfel je over welke pabo-variant het beste bij jou past? Bekijk dan onderstaande animatie van Hogeschool Inholland waarin de verschillende varianten worden toegelicht: 

 

Salarissen in het basisonderwijs

Alle salarissen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs vallen onder de cao primair onderwijs. Elke functie is opgedeeld in een aantal schalen. Elke schaal bestaat uit een vast aantal treden. De hoogte van het salaris is afhankelijk van de functie, het takenpakket en het aantal jaar ervaring. Lees meer op onze salarispagina.

Het Onderwijsloket

Het Onderwijsloket is een online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Overweeg jij een carrière als leraar in het onderwijs? Of wil jij binnen het onderwijs doorgroeien of een overstap maken naar een andere sector? Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen. Welke routes er voor jou mogelijk zijn, welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening kunt houden als je in het onderwijs wilt werken.

Informatiebijeenkomsten

Heb je interesse in of wil je graag in het (basis)onderwijs werken, maar heb je nog niet de juiste diploma’s op zak? Speciaal voor jou organiseert Pool West regelmatig informatiebijeenkomsten ‘Is werken in het onderwijs wat voor jou?’