Werken en leren op de pabo

Werken als leerkracht is het leukste dat er is. Het levert voldoening, iedere dag is anders, er is volop ruimte voor jouw creativiteit en je hebt baanzekerheid. Om leraar te worden volg je een opleiding aan de pabo. Dat kan in voltijd, maar ook door werken en leren te combineren.

Werken en leren

Als je werken en leren wil combineren kan je de pabo flexibel, digitaal of in deeltijd doen. Je hebt dan één dag per week colleges, loopt minstens één dag per week stage en op de overige dagen kan je werken, bijvoorbeeld als invaller via Pool West. Als eerstejaars pabo student begin je als onderwijsassistent, maar naarmate je verder in je opleiding komt kan je als leraarondersteuner voor de klas. De opleiding duurt – afhankelijk van jouw vooropleiding – twee tot vier jaar.

Wil je vanaf dag één al zelfstandig lesgeven en heb je een hbo of wo achtergrond? Dan is het zij-instroomtraject misschien iets voor jou. Je loopt tijdens dit traject geen stage maar doet al je praktijkervaring op bij je werkgever.

Studeren en stage

Bij een voltijd studie heb je geen ruimte om ernaast te werken, maar doe je al je praktijkervaring op via stages. Deze vierjarige pabo-variant is interessant voor wie nog recht heeft op studiefinanciering. Na vier jaar heb je alles geleerd om als volledig bevoegd leerkracht op een basisschool aan de slag te gaan.

Heb je al een wo bachelor in de sector Gedrag en Maatschappij? Dan is de tweejarige Educatieve master primair onderwijs mogelijk iets voor jou. Tijdens de studie heb je twee á drie lesdagen per week en loop je de overige dagen stage.

Twijfel je over welke pabo-variant het beste bij jou past? Bekijk dan onderstaande animatie van Hogeschool Inholland waarin verschillende varianten worden toegelicht:

Kies je pabo

Wil je weten welke hogeschool het beste bij je past? Bekijk dan welke pabo’s zich in Zuid-Holland bevinden. Er zijn genoeg locaties en diverse opleidingsvarianten, waardoor er voor iedereen een geschikte pabo-opleiding te vinden is. Ben je op zoek naar een MBO die een opleiding tot onderwijsassistent biedt? Kijk dan hier.

Vacatures

Ben je al begonnen aan de opleiding tot leerkracht en zoek je een leuke school om te werken? Bekijk dan snel onze vacatures of schrijf je direct in als invaller. Als invaller kan je werken op een manier die bij je past; of dat nu af en toe een dag is, een heel schooljaar in een vaste groep of alles daar tussenin.