Lesgeven naast je huidige baan? Word hybride docent

Lijkt het jou leuk les te geven in een vak waarin jouw expertise of praktijkervaring ligt? Kom werken als hybride docent in het basisonderwijs! Als hybride docent, ook wel ‘vakdocent’ genoemd, kun je zonder lesbevoegdheid een aantal uur per week lesgeven in een vak waarin jij gespecialiseerd bent. Het levert veel voldoening op en biedt afwisseling en ruimte voor jouw kennis en creativiteit.

Ps. Ben jij vakdocent bewegingsonderwijs? Lees dan verder op deze pagina.

Wat is een hybride docent of vakdocent?

Vrijwel alle basisscholen hebben door het jaar heen behoefte aan tijdelijke leerkrachten. Wanneer de vaste juf of meester een dag niet kan werken, zoekt Pool West geschikte vervanging om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs te borgen. Maar soms lukt het niet om voor iedere groep een bevoegde leerkracht te vinden. Een hybride docent of vakdocent biedt dan de oplossing.

Als vakdocent kun jij zonder lesbevoegdheid met jouw kennis lesgeven in een onderwerp dat nuttig is voor de ontwikkeling van leerlingen, maar dat niet altijd binnen het standaard lesprogramma valt. Denk aan lessen over filosofie, in de technische sector, programmeren, theater, scheikunde of over creatief denken. Ook als kunstdocent, muziekdocent of docent uit het voortgezet onderwijs met een hbo-bachelor mag je lesgeven op het primair onderwijs. Je geeft dan les binnen je eigen vakgebied en past het niveau aan aan de leeftijd van de leerlingen.

Als vakdocent werken via Pool West

Wanneer je via Pool West als vakdocent werkt, word je altijd ingezet ter vervanging van een leerkracht. Dat betekent dat je gedurende een hele dag dezelfde groep lesgeeft in een onderwerp dat aansluit bij jouw vak. Je ontwikkelt zelf een dagvullend programma (workshop) met verschillende werkvormen en concrete leerdoelen. Omdat je zelfstandig voor de groep staat, heb je naast inhoudelijke kennis ook pedagogische en didactische vaardigheden nodig.

Invallen via Pool West gaat voor vakdocenten in de praktijk hetzelfde als voor ‘reguliere’ invalkrachten, met uitzondering van de wijze van aanstellen en uitbetalen (zie onder). Op deze pagina lees je meer over de algemene werkwijze van Pool West.

Twijfel je of je in aanmerking komt om als vakdocent te werken? Neem gerust contact met ons op; wij gaan graag samen met jou de mogelijkheden na. Als werken in het basisonderwijs je aanspreekt, maar je mist inhoudelijke kennis of pedagogische en didactische vaardigheden, bekijk dan eens of DoeDag-docent worden bij je past. Of lees hier meer over de mogelijkheden om je bij te scholen tot volwaardig leraar basisonderwijs.

Werken als zzp’er

Wanneer je als vakdocent op een basisschool invalt, doe je dat als zelfstandige en kom je niet in loondienst bij een schoolbestuur. Dit houdt in dat je bent ingeschreven bij de KVK, een aansprakelijkheidsverzekering hebt, zelf je administratie en belastingzaken bijhoudt en ook zelf factureert naar de school waar je hebt gewerkt.

Om vakdocenten en scholen duidelijkheid te bieden, werken wij met vaste tarieven inclusief eventuele materiaal- of reiskosten. Tijdens het intakegesprek dat we voeren na je aanmelding, bespreken we deze tarieven met je.

Meld je aan

Heb jij een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid, ben je kunst- of muziekdocent, of kan je vanuit jouw ervaring en expertise een andere educatieve workshop geven? Meld je dan direct aan als vakdocent. Binnen twee werkdagen na je aanmelding nemen we contact met je op om een (digitaal) kennismakingsgesprek in te plannen.