DoeDagen: een uniek programma tegen het lerarentekort in het basisonderwijs

Sta jij voor de uitdaging om het basisonderwijs anders te organiseren, bijvoorbeeld vanwege een uitgevallen leerkracht of om de werkdruk van het team te verlichten? Zoek je een structurele oplossing voor het lerarentekort die aansluit bij je onderwijsaanbod? Laat je dan ontzorgen door de DoeDagen.

Wat zijn DoeDagen?

Met de DoeDagen kun je een oplossing bieden voor het lerarentekort op jouw school. Ze bieden een uniek programma dat aansluit bij de kerndoelen van het basisonderwijs, waarbij de doorgaande lijn gewaarborgd blijft. Het programma is gebaseerd op de didactiek van ontwerpend leren en is speciaal voor Pool West ontwikkeld in samenwerking met de leerkrachten en ontwerpexperts van Ontwerpen in de klas.

DoeDag-programma's

De DoeDagen bestaan uit verschillende programma’s die in blokken van zes tot acht weken worden aangeboden. Hierna kan indien gewenst een nieuw programma worden gestart. Er zijn diverse programma’s waaruit je kan kiezen:

  • Instapprogramma’s: kennismaken met ontwerpend leren en een proeverij van verschillende vakken
  • Vervolgprogramma’s: keuze uit lessenseries rond één vak (bijvoorbeeld techniek, natuur, leren leren, geschiedenis of burgerschap)
  • Maatwerkprogramma’s: in overleg met de school

Op een dag is er ruimte voor drie verschillende DoeDag-lessen; twee in de ochtend, één in de middag. De DoeDagen werken op basis van een roulatieschema. Dit betekent dat je twee of meer groepen laat profiteren van het DoeDag programma, eventueel in combinatie met een eigen leerkracht die de basisvakken verzorgt (zie de voorbeelden beneden).

DoeDag-docenten

De DoeDagen worden gegeven door duo’s van HBO/WO-studenten van buiten het onderwijs. Ontwerpen in de klas leidt deze DoeDag-docenten op om één of meerdere vakken te geven en biedt hen aanvullende scholing in pedagogisch en didactisch handelen. 

Goed om te weten: alle DoeDag-docenten zijn in het bezit van een geldige VOG en aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe pas je DoeDagen toe?

Hieronder ter illustratie een aantal mogelijkheden hoe de DoeDagen ingezet kunnen worden. Vanzelfsprekend kijken we samen naar een passende invulling van de DoeDagen bij jou op school.

Casus 1: Invulling voor een ochtend bij 1 of 2 groepen

Een basisschool zoekt voor één ochtend een invulling. Bij afwezigheid van één leerkracht wordt een combinatie gemaakt van een DoeDag-vak en een eigen leerkracht die de basisvakken geeft. Op die manier krijgen twee groepen reguliere les én een DoeDag.

Wanneer de basisschool voor twee groepen een invulling zoekt, krijgen beide groepen twee verschillende DoeDag-vakken:

DoeDag-ochtend eigen leerkrachtOchtenddeel 1Ochtenddeel 2
Groep xVak 1Eigen LK
Groep yEigen LKVak 1
   
DoeDag-ochtend geheel verzorgdOchtenddeel 1Ochtenddeel 2
Groep xVak 1Vak 2
Groep yVak 2Vak 1

Casus 2: invulling voor een hele dag bij 1 of 2 groepen

Een basisschool zoekt een hele dag invulling voor één groep omdat er één leerkracht afwezig is. De DoeDagen worden zo ingezet dat twee groepen profiteren en beide groepen ook de basisvakken aangeboden krijgen.

Wanneer de basisschool voor twee groepen een invulling zoekt, krijgen beide groepen drie verschillende DoeDag-vakken:

DoeDag-ochtend eigen leerkrachtOchtenddeel 1Ochtenddeel 2Middag
Groep xVak 1Vak 2Eigen LK
Groep yEigen LKVak 1Vak 2
   
DoeDag-ochtend geheel verzorgdOchtenddeel 1Ochtenddeel 2Middag
Groep xVak 1Vak 2Vak 3
Groep yVak 3Vak 1Vak 2

Casus 3: invulling voor een hele dag bij 2 of 3 groepen

Een school zoekt een hele dag invulling voor twee of drie groepen. De DoeDagen, eventueel in combinatie met een eigen leerkracht, worden hiervoor als volgt ingezet:

DoeDag-ochtend eigen leerkrachtOchtenddeel 1Ochtenddeel 2Middag
Groep xVak 1Eigen LKVak 2
Groep yVak 2Vak 1Eigen LK
Groep zEigen LKVak 2Vak 1
    
DoeDag-ochtend geheel verzorgdOchtenddeel 1Ochtenddeel 2Middag
Groep xVak 1Vak 3Vak 2
Groep yVak 2Vak 1Vak 3
Groep zVak 3Vak 2Vak 1

Meer informatie

Wil je gebruikmaken van de DoeDagen of ben je nieuwsgierig wat de DoeDagen voor jouw school kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@poolwest.nl of bel 085-040 86 28 voor meer informatie.

PoolWorkshops

Ben je op zoek naar een manier van anders organiseren, maar past het zes- tot achtweekse programma of roulatiemodel niet bij jouw situatie? Kijk dan of PoolWorkshops voor jou een uitkomst kunnen bieden.