DoeDagen: een uniek programma tegen het lerarentekort in het basisonderwijs

Sta jij voor de uitdaging om het basisonderwijs anders te organiseren, bijvoorbeeld vanwege een uitgevallen leerkracht of om de werkdruk van het team te verlichten? Zoek je een structurele oplossing voor het lerarentekort die aansluit bij je onderwijsaanbod? Laat je dan ontzorgen door de DoeDagen.

Wat zijn DoeDagen?

DoeDagen zijn actief, leerzaam en creatief.

DoeDagen ondersteunen basisscholen met een inhoudelijk lesprogramma en inzet van DoeDag-docenten. Leerlingen gaan aan de slag met verrijkende programma’s op maat op basis van de didactiek van ontwerpend leren. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen, waarbij de doorgaande lijn blijft gewaarborgd. Verrijk je onderwijs met DoeDagen en vind een invulling voor het lerarentekort op jouw school.

Doedagen zijn:

 • Flexibel inzetbaar – Je kunt DoeDagen het hele schooljaar inzetten op het moment dat jij het nodig hebt.
 • Diverse lessen – Je kunt kiezen uit diverse lessen van Ontwerpen in de klas rond thema’s als techniek, burgerschap, leesplezier en wereldoriëntatie.
 • Actieve werkvormen – In de lessen worden hands-on werkvormen gebruikt, waardoor kinderen actief en betrokken meedoen.
 • Groepen – Je kunt DoeDagen aanvragen voor de groepen 1-8. Door handig te organiseren kun je meerdere groepen laten profiteren.
 • Enthousiaste vakprofessionals – De lessen worden gegeven door duo’s van WO-studenten in het bezit van een VOG.

Benieuwd hoe de lessen eruit zien? Bekijk ons aanbod via www.doedagen.nl/aanbod.

* Het programma burgerschap is speciaal voor Pool West ontwikkeld in samenwerking met de leerkrachten en ontwerpexperts van Ontwerpen in de klas.

DoeDag-docenten

De DoeDagen worden gegeven door duo’s van WO-studenten van buiten het onderwijs. Ontwerpen in de klas leidt deze DoeDag-docenten op om ontwerplessen te geven en biedt hen aanvullende scholing in pedagogisch en didactisch handelen.

Goed om te weten: alle DoeDag-docenten zijn in het bezit van een geldige VOG.

Hoe zet je DoeDagen in?

Ter illustratie een aantal mogelijkheden hoe de DoeDagen ingezet kunnen worden:

  • Vervanging van leerkrachten. Gebruik een circuitmodel om meerdere groepen te laten profiteren.
  • Werkdrukvermindering van teamleden door vakken als techniek, burgerschap en leesplezier door DoeDag-docenten te laten geven.
  • Verrijking van het lesaanbod met ontwerpend leren.

Ben je benieuwd naar ervaringen van scholen en wil je DoeDag-docenten aan het werk zien: https://youtu.be/YEvmvxtmBXg

Vanzelfsprekend kijken we samen naar een passende invulling van de DoeDagen bij jou op school.

Meer informatie

Wil je gebruikmaken van de DoeDagen of ben je nieuwsgierig wat de DoeDagen voor jouw school kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@poolwest.nl of bel 085-040 86 28 voor meer informatie.

PoolWorkshops

Ben je op zoek naar een manier van anders organiseren, maar past het zes- tot achtweekse programma of roulatiemodel niet bij jouw situatie? Kijk dan of PoolWorkshops voor jou een uitkomst kunnen bieden.