Parttime werken in het basisonderwijs zonder diploma

Werken op een basisschool is het leukste dat er is. Je draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, iedere dag is anders en het geeft veel voldoening. Als wo-student of professional van buiten het onderwijs kan ook jij zonder pabo-diploma of andere lesbevoegdheid parttime in het basisonderwijs werken naast je studie of andere baan. Lees verder en kom erachter of dit iets voor jou is!

Lesgeven naast studie, werk of gezin

Je zal er ongetwijfeld over gehoord hebben; er is een groot tekort aan leerkrachten in Nederland. Scholen staan voor een opgave, want hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen iedere dag naar school kunnen wanneer er niet voldoende leerkrachten zijn?

Om basisscholen hierbij te helpen heeft Pool West verschillende alternatieven ontwikkeld om leerlingen zonder leerkracht toch een leerzame dag te geven. Met deze alternatieven kunnen mensen zonder pabo-diploma of andere lesbevoegdheid toch voor de klas staan en de reguliere leraren ondersteunen. 

Zo zijn er de DoeDagen, waarbij duo’s van WO-studenten en/of professionals van buiten het onderwijs zes tot acht weken één of meerdere dagdelen per week voor de klas staan. Zij krijgen daarvoor een korte opleiding en een pedagogische en didactische training. Een ander alternatief zijn de PoolWorkshops, dagvullende programma’s geleid door vakdocenten die gewend zijn om met een (grote) groep kinderen te werken.

Is parttime werken in het basisonderwijs iets voor jou?

Pool West verwelkomt iedereen die met enthousiasme kinderen iets wil leren, plezier haalt uit nieuwe dingen ontdekken en ‘fouten’ ziet als feedback om van te leren en door te groeien. Tijdens een persoonlijk gesprek kijken we of we voldoende raakvlakken zien tussen jouw interesses, kwaliteiten en de wensen van een basisschool. Er is minimaal hbo werk- en denkniveau vereist. Daarnaast is een VOG verplicht.

Voor een aantal groepen is bijverdienen in het basisonderwijs extra geschikt:

    • Creatief-technische studenten

Als student bij een andere creatief-technische opleiding (zoals aan de TU Delft) zal je vanuit je opleiding al vertrouwd zijn met de didactiek van ontwerpend leren die we toepassen bij de DoeDagen. Neem contact op om erachter te komen of DoeDag-docent iets voor je is. Voor pabo-studenten is hier meer informatie te vinden om relevante werkervaring op te doen.

    • Werkende professionals

Voor professionals uit het bedrijfsleven kan deze manier van parttime werken in het basisonderwijs een fijne manier zijn om meer afwisseling en zingeving in het werk te ervaren. Wanneer je ervaring hebt met leiding geven, coachen of het werken in een team, helpen deze vaardigheden je bij het instrueren en begeleiden van de groep. Lees hier meer over werken als vakdocent.

    • Omscholers

Overweeg je een carrièreswitch naar het onderwijs? Dan vormt deze manier van parttime werken in het basisonderwijs een laagdrempelige en leerzame manier om erachter te komen of werken op een basisschool echt iets voor je is. Lees hier meer over werken in het basisonderwijs.

Meer informatie en aanmelden

Lijkt het jou leuk om naast je studie, werk of gezin parttime in het basisonderwijs aan de slag te gaan? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.