Skip to content

Wat is jouw reden om invaller te zijn?

Verschillende basisscholen leren kennen

“Ik wil graag verschillende basisscholen en hun schooltypen leren kennen voordat ik de keuze maak over waar ik voor langere tijd wil werken. Mijn stages heb ik ook op verschillende scholen gedaan, maar er is zó veel keuze, ik wil me graag verder oriënteren. Als invaller via Pool West val ik al wel meteen onder het CAO Primair Onderwijs. Overstappen naar een vaste baan is dan heel gemakkelijk en kost de school niets extra.”

Nog geen vaste baan

“Ik wil eerst een jaar lesgeven en geld verdienen om straks een langere periode te gaan reizen. Pas daarna ga ik op zoek naar een vaste baan. Maar nu wil ik het liefst elke dag werken!”

Werken wanneer het mij uitkomt

“Ik werk al dertig jaar met veel plezier in het onderwijs, maar nu mijn kinderen het huis uit zijn wil ik ook graag buiten de schoolvakanties op reis kunnen. Ik heb bij Pool West aangegeven het liefst langere vervangingsverzoeken te vervullen. Ik vind het namelijk lastig om maar heel kort, bijvoorbeeld één dag, te moeten invallen.”

Alleen focussen op de kinderen

“Ik vind het fantastisch om met kinderen te werken, maar al het geregel eromheen en de ouderavonden breken mij op. Als invaller hoef ik mij alleen te focussen op de kinderen. De kinderen ga ik wel erg missen als ik helemaal zou stoppen. Ik vind het fijn dat ik binnen mijn eigen schoolbestuur kan blijven lesgeven én dat het CAO Primair Onderwijs van toepassing blijft. Mijn pensioen komt zo gelukkig niet in gevaar.”

Naast eigen bedrijf

“Ik geef al een paar jaar les, maar ben nu bezig om mijn eigen bedrijf op te zetten. Op momenten dat het rustig is in mijn bedrijf wil ik graag lesgeven, zodat ik toch inkomsten heb. Als ik veel aanvragen heb voor mijn eigen bedrijf, dan geef ik aan dat ik minder beschikbaar ben. Via de app is dat heel makkelijk, Pool West belt mij nooit als het mij niet uitkomt.

Combineren met mantelzorg

“Ik ben mantelzorger en dat vraagt veel van mijn tijd. Daarom ben ik gestopt met mijn baan als leerkracht. Om de binding met het onderwijs niet te verliezen, wil ik af en toe als invaller blijven werken. Misschien wil ik straks weer terug in een vaste baan. Daarom ben ik blij dat ik via Pool West gewoon onder de CAO Primair Onderwijs val.”

Aanvulling op parttime baan

“Ik wil het liefst een fulltime baan, maar als gymdocent vind je die vaak niet bij één school. Daarom vul ik mijn parttime baan aan met vervangingswerk. Als ‘vervanger’ word ik wel vaak voor een heel schooljaar gevraagd en dat bevalt mij prima.”

Kinderen zijn zo eerlijk!

“Ik heb carrière gemaakt in het bedrijfsleven, maar miste gaandeweg toch de zingeving. Ik heb vroeger de PABO gedaan en beschik over een lesbevoegdheid. Kinderen iets leren is belangrijk en kinderen zijn nog zó onbevangen en eerlijk! Daarom heb ik mijn baan in het bedrijfsleven afgebouwd en vul ik de rest van de week aan met werken op verschillende scholen. Een fantastische combinatie!”

Niet elke dag hetzelfde

“Ik hoef niet elke dag hetzelfde te doen. Nu ik voor mijn eigen kinderen niet meer thuis hoef te zijn, kan ik weer aan het werk als leerkracht. Pool West belt mij vaak voor kortdurende vervanging, dus als de leerkracht plotseling afwezig is. Ik snap dat het voor sommigen lastig is om als invaller binnen één dag orde te houden in de klas, maar het geeft mij elke keer weer een kick als het lukt.”

Als LIO’er (Leraar in Opleiding) alvast werken en verdienen

“Ik ben nog student aan de PABO, maar omdat je ernaast al mag werken heb ik mij aangemeld bij Pool West. Ik krijg verzoeken van scholen waar ik als LIO’er welkom ben. Het is leuk om te doen én natuurlijk superfijn dat ik zo alvast wat geld verdien!”

Streepje voor bij sollicitatie

“Ik wil graag werken op de school bij mij in de buurt, maar daar is dit schooljaar geen vacature. Ik ga daarom al aan de slag als invaller bij andere scholen binnen het bestuur waar die school bij aangesloten is. Als er dan straks iemand nodig is op de school waar ik wil werken, dan heb ik een streepje voor!”

Als onderwijsassistent de klas overnemen

“Ik ben onderwijsassistent en assisteer de leerkracht met van alles en nog wat. Als er door ziekte soms een collega-leerkracht ziek is, neem ik de klas wel eens een poosje over. Dat is zó leuk dat ik mij heb ingeschreven voor de PABO. Tot de tijd dat mijn opleiding begint, werk ik als invaller op diverse scholen. Zo kan ik meteen kijken waar ik straks stage wil lopen.”